Žaidimų monitoriai: kuo jie skiriasi ir kurį rinktis?

Žaidimų monitoriai: kuo jie skiriasi ir kurį rinktis?
Kraunama... 0 view(s)

Žaidimų monitoriai: kuo jie skiriasi ir kurį rinktis?

Jeigu esate kompiuterinių žaidimų entuziastas, tikriausiai žinote, kad tinkama įranga gali gerokai pagerinti bendrą patirtį. Vienas iš svarbiausių aksesuarų žaidimų mylėtojams yra monitorius. Tiesa, pasirinkti tinkamą monitorių žaidimams yra ganėtinai sunku: nepakanka pažiūrėti vien į raišką ir atnaujinimo dažnį – svarbių aspektų besirenkant yra gerokai daugiau. Tad šiame straipsnyje „Topo centro“ ekspertai aptars pagrindinius žaidimų monitorių skirtumus ir pasiūlys kelis variantus, kurie nenuvils net ir didžiausių entuziastų.


Ekrano technologija – svarbiausias aspektas

Vienas iš pagrindinių veiksnių, skiriančių žaidimų monitorius ir, žinoma, įprastus monitorius, yra naudojama ekrano technologija. Dažniausiai naudojamos ekrano technologijos yra šios:

  • Ši technologija pasižymi puikiu spalvų tikslumu ir plačiais matymo kampais. Tad ši technologija užtikrina ryškų ir tikrovišką vaizdą ir idealiai tinka tiek darbui su grafika, tiek vizualiai įspūdingai atrodantiems žaidimams. Nors IPS ekranų panelių atsako laikas teoriškai būna lėtesnis, naujesniuose modeliuose šio skirtumo jau dažniausiai nebėra.
  • Šios technologijos monitoriai yra vis retesni, tačiau vis dar sutinkami tarp biudžetinių žaidimų monitorių modelių. Ši technologija pasižymi greitu atsako laiku, todėl tinka tiems, kas nori žaisti žaidimus su daugybe veiksmo: šaudykles, lenktynių žaidimus ar pan. Visgi ši technologija nyksta ne šiaip sau – palyginti su kitomis ekranų technologijomis, TN ekranai paprastai turi žymiai mažesnius matymo kampus ir prasčiau atkuria spalvas.
  • Tai yra tarsi viduriukas tarp TN ir IPS ekranų. VA technologija užtikrina geresnį spalvų atkūrimą ir platesnius žiūrėjimo kampus nei TN, o reakcijos laikas yra trumpesnis nei IPS ekranų. Tad tokie monitoriai tinka žaidėjams, kurie nori sodrių spalvų ir kompromiso tarp greičio ir vaizdo kokybės.

Visgi pastaruoju metu tarp aukščiausios klasės monitorių atsiranda vis daugiau OLED technologiją naudojančių gamintojų, o „Samsung“ ir keli kiti gamintojai naudoja naujausią QD-OLED technologiją. OLED monitoriai yra puikiai žinomi dėl savo itin ryškių ir kontrastingų spalvų, tačiau tuo pačiu šie monitoriai dažnai turi žemesnį atnaujinimo dažnį, kiek mažesnį ryškumo lygį arba kainuoja gerokai daugiau. Na, o QD-OLED iš esmės turi tuos pačius privalumus, tačiau šie ekranai gali būti itin ryškūs, turi kiek geresnius matymo kampus ir yra kiek ilgaamžiškesni, kas yra aktualu daugeliui žaidėjų. Tad jeigu ieškote aukščiausios klasės monitorių, galimai reikėtų pasvarstyti apie vieną iš šių dviejų technologijų.


Vaizdo raiškai šiuo metu yra vos keli variantai

Šis aspektas, iš pirmo žvilgsnio, yra ganėtinai aiškus: kuo didesnė raiška, tuo geriau. Visgi skirtingai nei daugelis galvoja, skiriamoji geba tikrai nėra svarbiausias aspektas ir kai kuriais atvejais geriau rinktis mažesnę raišką, tačiau didesnį atnaujinimo dažnį ar geresnę ekrano technologiją turintį monitorių.

Taip yra todėl, kad, visų pirma, didesnė raiška reikalaus ir daugiau galios iš jūsų vaizdo plokštės, tad jeigu jūsų vaizdo plokštė kompiuteryje nėra labai galinga, vertėtų pasvarstyti apie mažesnės raiškos monitorius. Kita priežastis – žaidimų mėgėjams didesnis atnaujinimo dažnis ir geresni matymo kampai turi didesnę svarbą nei raiška.

Full HD (1920x1080) raiškos monitoriai kainuoja mažiausiai. Jeigu neturite galingos vaizdo plokštės ar tiesiog pakankamo biudžeto geresniam monitoriui, tai yra jums tinkamiausias variantas.

Quad HD (2560x1440) monitoriai užtikrina detalesnį vaizdą ir didesnę virtualią ekrano erdvę. Rinkdamiesi šios raiškos monitorių galite išlaikyti pusiausvyrą tarp vaizdo kokybės ir našumo, todėl yra QHD monitoriai populiarūs tarp žaidėjų, kurie nori didesnės raiškos, tačiau neturi naujausios vaizdo plokštės.

4K monitoriai pasižymi išskirtine vaizdo kokybe ir dideliu detalumu. Jie suteikia labiau įtraukiančią žaidimų patirtį, tačiau, norint sklandžiai žaisti žaidimus tokia raiška, reikia itin galingos ir brangios įrangos.

Rinkoje yra populiarūs ir „Ultra Wide“ tipo monitoriai, kurie paprastai yra 4K raiškos. Tiesa, tokius monitorius „Topo centro“ ekspertai pataria rinktis tik tiems, kas itin mėgsta šaudykles ar lenktynių žaidimus, kadangi kitiems žaidimams tokio tipo monitoriai gali būti ne visai tinkami.


Atnaujinimo dažnis – vienas svarbiausių aspektų

Atsinaujinimo dažnis nurodo kiek kartų per sekundę monitorius atnaujina vaizdą. Didesnis atnaujinimo dažnis užtikrina sklandesnį judesį, sumažina vaizdo susiliejimą ir užtikrina greitesnį reagavimą žaidžiant žaidimus su daugybe veiksmo.

60 Hz yra standartinis daugumos monitorių atnaujinimo dažnis. Jis užtikrina padorią žaidimų patirtį, tačiau gali būti netinkamas labai greitiems žaidimams. 120-144 Hz atnaujinimo dažnį turintys monitoriai yra labai populiarūs tarp žaidimų mylėtojų. Toks atnaujinimo dažnis užtikrina sklandumą ir geresnę reakciją, todėl suteikia nedidelį konkurencinį pranašumą. 240 Hz ir didesnį atnaujinimo dažnį turintys monitoriai užtikrina itin sklandžią žaidimų patirtį, tačiau tokį atnaujinimo dažnį „Topo centro“ specialistai pataria rinktis nebent profesionaliems žaidėjams arba tiems, kas nori tokiais tapti.

Žvelgiantiems į monitorius reikėtų atkreipti dėmesį ir į „NVIDIA G-SYNC“ bei „AMD FreeSync“ technologijų palaikymą. Jos yra skirtos pašalinti vaizdo trūkčiojimą. Verta pastebėti, kad tam reikia ir tinkamos vaizdo plokštės: „G-SYNC“ suderinama su „NVIDIA“ vaizdo plokštėmis, o „FreeSync“ veikia su „AMD“ gaminiais.


Didžiausiems žaidimų mylėtojams puikių variantų turi „Dell Alienware“

Net ir žinant šiuos dalykus, pasirinkti tobulą monitorių žaidimų mėgėjui gali būti ganėtinai sudėtinga. Todėl „Topo centro“ specialistai siūlo tris skirtingus variantus iš „Dell Alienware“, kurie turėtų patenkinti kiekvieno poreikius.

Jei ieškote aukščiausios klasės žaidimų monitoriaus, verta pasvarstyti apie „Dell AW3423DWF“. Šis 34 colių lenktas monitorius naudoja anksčiau minėtą QD-OLED technologiją, kuri užtikrina geresnį spalvų tikslumą, ryškumą ir kontrastą nei įprasti ir iki šiol lyderiavę OLED ekranai. Be to, šis „Dell“ monitorius taip pat palaiko „AMD FreeSync Premium Pro“ ir „VESA AdaptiveSync Display“ technologijas, kurios užtikrina, kad vaizdas visada būtų sklandus.

Na, o dėl vos 0,1 ms atsako laiko ir net 165 Hz atnaujinimo dažnio, galėsite mėgautis greitais žaidimais su neįtikėtinu vaizdo ryškumu. Verta pastebėti, kad tai yra ir itin universalus monitorius, kuris dėl savo spalvų atkūrimo tikslumo yra tinkamas ne tik žaidimams, bet net ir tiems, kas dirba su grafika! Tad jeigu jums svarbiausia – geriausia galima patirtis, tai yra puikus variantas.

Ieškantiems pigesnio ir mažesnio varianto vertėtų pasvarstyti apie „Dell AW2723DF“. Šis 27 colių monitorius naudoja „Fast IPS Nano Color“ technologiją, kuri užtikrina ryškias ir tikslias spalvas ir net 95 proc. DCI-P3 spalvų gamą, kas rodo, kad šis monitorius gali būti naudojamas ne tik žaidimams. Be to, „DisplayHDR 600“ sertifikatas garantuoja gerą HDR patirtį, o tiek „AMD FreeSync“, tiek „G-Sync“ palaikymas suteikia laisvę besirenkant vaizdo plokštę. Šis QHD raiškos monitorius taip pat palaiko atnaujinimo dažnį net iki 280 Hz, kuris kartu su vos 1 ms atsako laiku garantuoja maksimalų sklandumą. Tai – puikus variantas norintiems puikios patirties, bet negalintiems skirti pernelyg didelės sumos.

Na, o vienas iš labiausiai prieinamų „Alienware“ monitorių, „DELL AW2523HF“ siūlo stebėtinai panašias galimybes už daug žemesnę kainą. Taip, šio monitoriaus raiška tėra Full HD, tačiau visa kita – nudžiuginti gali net ir didžiausius entuziastus. Jame naudojama ta pati „Fast IPS“ technologija, kuri užtikrina net 99 proc. sRGB spalvų gamos atkūrimą. Šis monitorius taip pat palaiko „AMD FreeSync Premium“ ir „NVIDIA G-SYNC“ technologijas, o atnaujinimo dažnis siekia net 360 Hz. Toks atnaujinimo dažnis, kartu su vos 0,5 ms atsako laiku, garantuoja, kad tai yra vienas geriausių monitorių tiems, kas nori žaisti žaidimus profesionaliame lygyje.

Comments
Leave your comment
Your email address will not be published
© $yearTemplate UAB „Topo Grupė“