Vaisių, daržovių ir uogų išsaugojimas žiemai: kaip tai padaryti?

Vaisių, daržovių ir uogų išsaugojimas žiemai: kaip tai padaryti?
Kraunama... 0 view(s)

Vaisių, daržovių ir uogų išsaugojimas žiemai: kaip tai padaryti?

Vakuumavimas – geriausias būdas ilgalaikiam maisto saugojimui

Vakuumavimas yra labai veiksmingas maisto konservavimo būdas, kurį jau spėjo pamėgti ir lietuviai. Pašalindami orą iš specialios pakuotės, sukuriama sandari aplinka, kuri labai sulėtina oksidacijos procesą, apsaugo nuo maisto gedimo ir ilgam išlaiko jūsų gerybių šviežumą. Būtent šis konservavimo būdas padeda išsaugoti geriausią obuolių, slyvų, kriaušių, morkų ar įvairių uogų skonį ir tekstūrą net ir laikant juos kelis mėnesius.

Be to, vakuumavimas yra praktiškas sprendimas, leidžiantis sumažinti maisto atliekų kiekį ir ilgainiui sutaupyti pinigų. O galbūt jūsų šaldiklyje dažnai trūksta vietos? Vakuumatoriai, tokie kaip „Caso VC200“, išsiurbia visą orą iš maišelio, kuriame yra talpinamos gerybės, todėl dažnai susikompresuoja ir pats saugomas maistas ir dėl to šaldiklyje jis užima daug mažiau vietos. Galiausiai, vakuumuotas maistas ne tik nesugeria jokių kvapų iš išorės, bet ir pats neišskiria jokių kvapų, todėl galėsite paprasčiausiai mėgautis geresne higiena savo šaldiklyje.

 

 

Džiovinimas – vis dar puiki opcija

Maisto produktų džiovinimas – tai laiko patikrintas ir daug privalumų turintis maisto konservavimo būdas. Iš vaisių, daržovių ir kitų produktų pašalinus drėgmę, sustabdomas bakterijų, mielių ir pelėsių, sukeliančių gedimą, augimas. Šis natūralus konservavimo būdas gerokai pailgina maisto produktų galiojimo laiką, todėl galite mėgautis jų skoniu ir maistingumu dar ilgai po derliaus nuėmimo sezono.

Kita įtikinama priežastis, kodėl verta rinktis džiovinimą kaip konservavimo būdą, yra jo paprastumas ir universalumas. Kažkada šis procesas užtrukdavo daug laiko, tam nebuvo naudojami jokie specialūs įrenginiai ir reikėdavo labai daug vietos. Tačiau šiais laikais rinkoje yra tiek daugybė specialių maisto džiovinimo prietaisų, tiek prietaisų, su integruota džiovinimo funkcija, pavyzdžiui, šiuolaikinės orkaitės. Toks maisto produktų konservavimo būdas puikiai tinka daržovėms, grybams ir, kai kuriais atvejais, vaisiams.

Tiesa, verta pastebėti, kad maisto džiovinimas turi vieną trūkumą, lyginant su vakuumavimu – maisto medžiagų išlikimas. Džiovinant, jų išlieka vos apie 50 proc. Tačiau „Topo centro“ ekspertai vertina, kad tai vis tiek yra puikus būdas maisto išsaugojimui ne tik dėl jo paprastumo, bet ir dėl galimybės lengvai pasigaminti itin sveikus užkandžius (pavyzdžiui, džiovintus vaisius), kurių užtektų visai žiemai.

 

 

Kaip panaudoti išsaugotą maistą?

Išsaugoti skirtingas vasaros ir rudens gerybes yra itin paprasta, tačiau daugelis vėliau susiduria su itin paprasta problema: ką su tomis gerybėmis daryti? Dažnai tokie maisto produktai yra naudojami įvairių patiekalų pagardinimui, tačiau norint sunaudoti didesnius kiekius išsaugoto maisto, tenka pagalvoti kiek daugiau.

Džiovintus vaisius ir uogas galima naudoti įvairiems pusryčiams bei kepiniams paskaninti: jie puikiai tiks granoloje ar įvairiose košėse, taip pat sausainiuose, bandelėse ir kt. Be abejo, vaisiai taip pat yra puikus užkandis kuomet norisi ko nors saldaus.

Išsaugotas daržoves su prieskoniais ar bent jau druska galima panaudoti naminių traškučių gamybai, taip pat įvairiems padažams ar netgi naminių prieskonių gamyba. Tai yra puikūs priedai ir mėgstantiems gamintis glotnučius (smoothies).

 

Comments
Leave your comment
Your email address will not be published
© $yearTemplate UAB „Topo Grupė“