Kaip pasiruošti šaltajam sezonui ir mažiau sirgti?

Kaip pasiruošti šaltajam sezonui ir mažiau sirgti?
Kraunama... 0 view(s)

Kaip pasiruošti šaltajam sezonui ir mažiau sirgti?

Lietuviams itin dažnai prirūksta saulės šviesos

Viena iš pagrindinių problemų, su kuria susiduria lietuviai, išryškėja dar rudenį, o žiemą – ji tampa itin opi. Paprastai Lietuvoje rudenį dienos metu saulę dengia pilki debesys, o saulė leidžiasi vis anksčiau. Todėl dar neprasidėjus žiemai, pasak statistikos, kas penktas lietuvis skundžiasi nuolatiniu mieguistumu, energijos stoka, apetito padidėjimu. Na, o bėgant laikui ir prasidėjus žiemai, netgi padažnėja rimti miego sutrikimai, gerokai suprastėja nuotaika bei darbingumas, daug kas skundžiasi „žiemine depresija“.

 

Todėl lietuviams žiemos metu gali ypač praversti prietaisai šviesos terapijai, tokie kaip „Medisana LT 460“ ar „Beurer WL75“. Ekspertų teigimu, priklausomai nuo individualių poreikių, tokiu įrenginiu reikėtų pasinaudoti nuo 20 min iki 3 valandų per dieną.

 

Žiemos mėnesiais Lietuvoje gerokai sutrumpėja šviesaus paros meto trukmė, todėl daugelis žmonių, dirbančių pilnu etatu, dienos šviesą dažnai pamato tik savaitgaliais. Šviesos terapija, kurios metu žmogus apšviečiamas ryškia dirbtine šviesa, imituojančia natūralią saulės šviesą ir reguliuodama cirkadinius ritmus, gali padėti sušvelninti žieminės depresijos simptomus, tokius kaip liūdesys, mieguistumas ir nuotaikų svyravimai.

 

Be to, daugelis lietuvių žiemos metu skundžiasi ir vitamino D trūkumu. Šviesos terapijos lempos, skleidžiančios UVB spinduliuotę, gali paskatinti odą gaminti vitaminą D, kuris labai svarbus stipriems kaulams, sveikai imuninei sistemai ir bendrai gerai savijautai palaikyti. Todėl šitoks įrenginys gali neabejotinai sustiprinti daugelio imunitetą ir leidžia lietuviams džiaugtis gyvenimu net ir žiemą.

 

Aromato skleidikliai padės palaikyti imuninę sistemą ir ne tik

Aromaterapija ypač naudinga žmonėms žiemos sezono metu. Visų pirma, aromato skleidikliai kiek sudrėkina orą, kas leidžia lengviau kvėpuoti. O kitas didžiulis privalumas – galite rinktis iš daugybės kvapų, iš kurių kiekvienas gali padėti spręsti skirtingą sveikatos problemą.

 

Citrusinių vaisių, pipirmėčių ar levandų kvapai gali padėti pakelti nuotaiką ir padeda kovoti su žiemine depresija. Tuo tarpu eukalipto ir arbatmedžio aliejai pasižymi antibakterinėmis ir antivirusinėmis savybėmis, kurios gali padėti imuninei sistemai. Šių aliejų skleidimas gali sukurti sveikesnę aplinką ir sumažinti šaltojo sezono ligų riziką. Levandų ir ramunėlių aliejai gali leisti atsipalaiduoti ir sumažinti stresą, tuo tarpu levandų kvapas padės jums sukurti raminančią atmosferą prieš miegą.

 

Svarbu tai, kad tokie aromatų skleidikliai kaip „Beurer LA40“ kainuoja visiškai nedaug, todėl tai – labai nedidelė investicija, kuri atsipirks be galo greitai.

 

Oro drėkintuvas taps nepakeičiamu jūsų pagalbininku

Žiemos sezono metu, kuomet įjungiamas šildymas, oras patalpose dažniausiai itin smarkiai išsausėja. Todėl oro drėkintuvas gali būti itin naudingas daiktas ir jums. Esant sausam orui namuose, išsausėja ir nosies gleivinė, o dėl to netenkame apsauginio barjero ir įkvėpti virusai ar bakterijos lengviau prasiskverbia į organizmo gilumas.

 

Oro drėkintuvai atlieka labai svarbų vaidmenį kovojant su šiomis problemomis, nes į orą prideda drėgmės. Pirmiausia, tokie įrenginiai padeda išvengti odos sausumo, akių niežulio ir suskilinėjusių lūpų. Antra, tinkamas drėgmės lygis gali padėti sumažinti kvėpavimo takų problemų ir ligų riziką, nes drėgnas oras gali geriau sulaikyti ir neutralizuoti virusus.

 

Galiausiai, komfortiška aplinka gali pagerinti miego kokybę, todėl oro drėkintuvas neabejotinai yra viena iš esminių priemonių, užtikrinančių ramų miegą žiemos naktimis. Verta atkreipti dėmesį ir į tai, kad dalis oro drėkintuvų gali veikti ir kaip šildytuvai, jeigu šildymo sezonas dar nėra prasidėjęs, o jums jau vėsoka.

 

Žiemą itin dažnai sutrinka miegas

Dėl šviesos ir fizinio aktyvumo trūkumo, žiemą lietuviams itin dažnai sutrinka miegas. Tai – viena iš svarbiausių sveikos gyvensenos dalių. Norint turėti tinkamą medžiagų apykaitą, imunitetą ir būti žvaliam, būtina miegoti po 7-9 valandas per parą (priklausomai nuo individualių poreikių). Nors tokių įrenginių ar prietaisų, kurie tiesiogiai padėtų pagerinti miegą nėra, miego jutikliai, tokie kaip „Beurer SE80“ ar specialūs aparatai, kaip „Homedics HDS-050-EU“, kurie padės sekti jūsų miego įpročius ir nustatyti suprastėjusios miego kokybės priežastis.

 

Jeigu viena iš prasto miego priežasčių yra išoriniai garsai, galite įsigyti ar savo antrajai pusei nupirkti kaukę nuo knarkimo „Beurer SL60“ ar miego garsus skleidžiančią galvos juostą „HoomBand“. Na, o jeigu jums paprasčiausiai trūksta saulės šviesos – „Topo centro“ ekspertai gali rekomenduoti vieną iš daugybės jau minėtų šviesos terapijos įrenginių.

 

Pasirūpinkite kokybiška vakaro rutina

Vasarą dažniau lengvai užmiegame paprasčiausiai dėl to, kad būname labai pavargę. Visgi „Topo centro“ specialistai pastebi, kad šaltuoju metų laiku savo vakarine rutina reikėtų rūpintis kiek labiau. Visų pirma, vakarais rekomenduojama nepersivalgyti, kadangi būtent tai būna itin dažnas miego trikdis. Todėl ekspertai rekomenduoja gaminti lengvas vakarienes, pavyzdžiui, kokteilį ar salotas – tai padės ne tik užtikrinti geresnę miego kokybę, bet ir pasisavinti daugiau naudingų medžiagų iš vaisių ar daržovių, kurių žiemos metu įprastai valgome mažiau nei vasarą. Na, o susiplakti kokteilį net ir su pačia paprasčiausia kokteiline užtrunka vos kelias minutes!

 

Padėti vakarais atsipalaiduoti gali ir įvairūs kaklo ar viso kūno masažuokliai, masažinės pagalvės ir panašūs prietaisai. Na, ir galiausiai pasirūpinkite, kad jūsų miegamojo kambarys būtų vėsus (rekomenduojama temperatūra – 18 laipsnių), tamsus ir tylus. Miegas – itin svarbi sveikos gyvensenos dalis, todėl juo žiemą rūpintis reikėtų labiau nei bet kuriuo kitu metų laiku.

Comments
Leave your comment
Your email address will not be published
© $yearTemplate UAB „Topo Grupė“