Išorinės baterijos: ką reikėtų žinoti ir kaip rinktis?

Išorinės baterijos: ką reikėtų žinoti ir kaip rinktis?
Kraunama... 0 view(s)

Išorinės baterijos: ką reikėtų žinoti ir kaip rinktis?

Ką gali įkrauti išorinės baterijos?

Išorinėmis baterijomis galima įkrauti beveik viską: nuo išmaniojo telefono ir planšetinio kompiuterio iki nešiojamųjų kompiuterių. Daugelis tokių baterijų yra sukurtos telefonams ar planšetėms, tačiau kai kurios iš jų, pavyzdžiui, „Ecoflow Delta Pro“, gali netgi veikti kaip atsarginis namų energijos šaltinis.

 

Kai kurie išoriniai akumuliatoriai turi daugiau nei vieną jungtį, todėl vienu metu galite įkrauti kelis įrenginius, pavyzdžiui, du išmaniuosius telefonus arba išmanųjį telefoną ir planšetinį kompiuterį. Iš tiesų, pasirinkti išorinę bateriją nėra labai sudėtinga. Pagrindiniai dalykai, į kuriuos reikia atsižvelgti perkant tokį prietaisą, yra dydis, forma, svoris, talpa ir funkcionalumas.

 

 

Kaip vertinti šių baterijų talpą?

Tiek išorinių, tiek telefonų ar planšetinių kompiuterių baterijų talpa paprastai yra nurodoma miliampervalandėmis (mAh). Tai yra bene svarbiausias aspektas renkantis tokio tipo aksesuarą, kadangi baterijos talpa apytiksliai parodo įkrovimo galimybes: kuo didesnis skaičius, tuo daugiau energijos toks įrenginys gali talpinti.

 

Tradicinių nešiojamų baterijų talpa paprastai prasideda nuo vos 2000 mAh iki 20000 mAh. Daugumos naujausių išmaniųjų telefonų baterijos talpa yra apie 3500-5000 mAh. Ar tai reiškia, kad su 10000 mAh baterija savo telefoną galėsite įkrauti du kartus? „Topo centro“ specialistai įspėja: nebūtinai. Dalis išorinių baterijų naudojamos energijos yra išnaudojama išsiskiriant šilumai, todėl savo telefono ar planšetės baterijos talpą reikėtų padauginti iš 1,1 ir tik tada jau lyginti su išorinės baterijos talpa.

 

Na, o ypač didelių išorinių baterijų (jos vadinamos nešiojamomis energijos stotelėmis) talpa yra matuojama vatais (W) ar net kilovatvalandėmis (kWh). Perkant tokį prietaisą, reikia skaityti akumuliatoriaus aprašymą – paprastai gamintojas pats nurodo, kiek, kokių įrenginių ir kuriam laikui galima prie tokios baterijos prijungti. Tiesa, tokie įrenginiai paprastai yra naudojami itin ilgoms iškiloms su didelėmis kompanijomis arba netgi kaip atsarginis namų elektros energijos šaltinis, jeigu namuose dėl kokių nors priežasčių nutrūktų energijos tiekimas, tad tai nėra tradicinė išorinė bateriją, kokios ieško daugelis.

 

 

Dydis, svoris ir forma skiriasi net ir tada, kai nesiskiria talpa

Taip, dydis ir svoris turi tiesioginę koreliaciją su baterijos talpa, tačiau kai kuriais atvejais vienodos talpos baterijų išorė gali skirtis labai smarkiai: tai priklauso nuo naudojamų baterijų technologijos (modernesnės ir brangesnės baterijos gali būti mažesnės bei lengvesnės), tačiau taip pat nuo gamintojo pridėto papildomo funkcionalumo: dalis gamintojų apsaugo savo išorines baterijas specialiomis gumomis, dalis jų prideda įvairius ekranėlius ar daugiau USB lizdų, dėl ko toks įrenginys gali būti gerokai didesnis.

 

Jei norite, kad telefonas būtų įkrautas koncerte, iškyloje ar pasivaikščiojimo metu, ieškokite kišeninio dydžio modelio, kurio talpa yra tarp 3000-10000 mAh. Kitose situacijose, pavyzdžiui, žygiuose, kai kelias dienas neturėsite elektros energijos šaltinių, gali prireikti didesnių modelių, tačiau turėkite omenyje, kad jiems patogiai naudoti jau reikės ir kuprinės.

 

 

Funkcionalumas ir krovimo greitis

Dar vienas labai svarbus aspektas renkantis išorinę bateriją, yra jos krovimo greitis. Nemaža dalis išorinių baterijų šiais laikais palaiko greitąjį krovimą. Norint sėkmingai naudotis greituoju krovimu su išorine baterija, jums reikės trijų dalykų:

- Suderinamos išorinės baterijos;

- Tinkamo laido („Topo centras“ prekiauja tik oficialiais ir greitąjį krovimą palaikančiais laidais);

- Prietaiso, palaikančio greitąjį krovimą.

 

Tiesa, išorinių baterijų gamintojai nebūtinai reklamuos pasiekiamą krovimo greitį patys. Kiekviena išorinė baterija nurodo palaikomų amperų (A) ir voltų (V) kiekį. Jei šiuos du skaičius sudauginsite, gausite bendrą galią, kuri matuojama vatais (W). Pavyzdžiui, 22,5 W galingumo išorinė baterija gali įkrauti „iPhone 14“ iki 50 proc. per vos kiek daugiau nei 30 minučių.

 

Kai kurios išorinės baterijos gali krauti ir kelis įrenginius vienu metu, rodyti jų krovimo būseną ekranėlyje, krauti įrenginius bevieliu būdu ar netgi turi specialius adapterius skirtingų tipų įrenginiams. Na, o nešiojamos energijos stotelės gali vienu metu krauti skirtingų tipų ir galingumų prietaisus, kai kurios taip pat turi daugiau jungčių, kitos – mažiau. Dalis išorinių baterijų ir nešiojamų energijos stotelių (pavyzdžiui, „Anker PowerHouse 535“) taip pat gali būti kraunamos skirtingais būdais: ne tik iš įprasto elektros lizdo, bet ir iš automobilio ar netgi naudojant saulės energiją. Paprastai visa ši informacija yra randama tiesiog gamintojo aprašyme.

Comments
Leave your comment
Your email address will not be published
© $yearTemplate UAB „Topo Grupė“