Energetinio efektyvumo vertinimo etiketės: ką reikėtų žinoti?

Energetinio efektyvumo vertinimo etiketės: ką reikėtų žinoti?
Kraunama... 0 view(s)

Energetinio efektyvumo vertinimo etiketės: ką reikėtų žinoti?

Naujoji energetinio efektyvumo vertinimo sistema sukurta taip, kad būtų mažiau paini nei senoji. Taip yra todėl, kad nuo A+++ iki F sistemos buvo pereita prie daug lengviau suprantamo žymėjimo nuo aukščiausios (A) klasės iki žemiausios (G).

 

Kodėl perskaityti šias etiketes verta?

 

Energijos vartojimo etiketės yra skirtos padėti jums apsispręsti perkant prietaisus. Įrenginys, kurio energijos suvartojimas yra žemas, yra mažiau efektyvus nei prietaisas su aukštu. Taigi, jei perkate techniką su G, o ne A reitingu, už savo elektros sąskaitas galite tikėtis mokėti daugiau. Na, o dabar, smarkiai išaugus elektros kainoms, tai yra kaip niekad aktualu.

 

Be to, šiose etiketėse yra randama ir kita informacija: veikimo garsumo lygis, įrenginio (jei tai skalbimo mašina ar šaldytuvas) talpa ir kt.

 

Kodėl buvo atsisakyta „A++“ ir panašių energetinių įvertinimų?

 

Kai prieš maždaug 20 metų Europos Sąjungoje buvo pirmą kartą buvo įvestos energijos vartojimo etiketės, vertinimo sistema buvo gana paprasta. A ženklinimas buvo skiriamas efektyviausiai energiją taupantiems prietaisams, o F – mažiausiai. Tačiau sistema tapo vis labiau painesnė, nes pradėjo pasirodyti nauji, efektyvesni produktai. Taip atsirado A+, A++ ir net A+++ įvertinimai.

 

Bėgant laikui prietaisams tobulėjant, vis daugiau prietaisų atsidūrė nuo A+ iki A+++ kategorijoje. Dėl to viskas buvo painu, nes buvo sunkiau pasakyti, kurie prietaisai iš tikrųjų sunaudoja mažiau energijos. Nors produktų gamintojams tai buvo į naudą (kadangi tiek A+, tiek A+++ atrodo tikrai gerai), pirkėjai į šiuos ženklinimus pradėjo skirti vis mažiau dėmesio paprasčiausiai todėl, kad jie – per sudėtingi. Tačiau dabar viskas tapo ganėtinai paprasta.

 

Įvertinimas nuo A iki G

 

Kairėje energetinio efektyvumo etiketės pusėje matysite skalę su skirtingomis spalvomis nuo tamsiai žalios A iki raudonos G. A žymi efektyviausią energijos suvartojimą, o G – mažiausiai efektyvų. Efektyviausi įrenginiai gali sunaudoti net iki 50 proc. mažiau energijos nei mažiausiai efektyvūs, tad sutaupyti su A klase žymimais įrenginiais galima itin daug.

 

Jeigu norite daugiau informacijos, naujuosiuose žymėjimuose galite rasti ir QR kodą – tai yra raštuotas juodai baltas kvadratas, kurį matysite viršutiniame dešiniajame etiketės kampe. Kai nukreipsite į jį telefono kamerą (kartais tam reikia specialios QR kodo nuskaitymo aplikacijos), ji pateiks nuorodą. Ir kai paspausite šią nuorodą, gausite daug išsamios informacijos apie įrenginio energetinio efektyvumo įvertinimą.

 

Tikslus energijos suvartojimas

 

Po A-G klasių skale matysite skaičių. Tai, kaip vertinamas technologijos energijos vartojimo efektyvumas, skirsis priklausomai nuo produktų kategorijos. Pavyzdžiui, televizorių ir skalbimo mašinų efektyvumo vertinimas skiriasi, kadangi šios dvi produktų kategorijos naudoja skirtingus kiekius energijos ir turi skirtingus standartus. Tad skaičius, esantis po skale, leis tiksliai suprasti, kiek energijos sunaudos jūsų perkamas prietaisas.

 

Be abejo, rekomenduojama atkreipti dėmesį ir į likusią etiketės informaciją. Juk jeigu, pavyzdžiui, skalbimo mašina yra mažesnė nei jums reikia, net ir naudodama mažiau elektros energijos, jūsų sąskaitos nesumažės, kadangi jums reikės skalbti dažniau. Na, o kai kurie šaldytuvai gali būti taupūs, tačiau labai garsiai veikti. Ši informacija paprastai taip pat būna ant energetinio efektyvumo etiketės. Tad nors A–G vertinimai turėtų padėti išsirinkti reikiamą produktą, visada reikia pagalvoti ir apie savo naudojimo įpročius bei perskaityti visą etiketės informaciją.

Comments
Leave your comment
Your email address will not be published
© $yearTemplate UAB „Topo Grupė“