Elektrinių paspirtukų eismo taisyklės 2024 metais: kas pasikeitė?

Elektrinių paspirtukų eismo taisyklės 2024 metais: kas pasikeitė?
Kraunama... 0 view(s)

Elektrinių paspirtukų eismo taisyklės 2024 metais: kas pasikeitė?

2023-2024 metų elektrinių paspirtukų taisyklės: pagrindiniai pokyčiai

 

Kelių eismo taisyklės kasmet sulaukia atnaujinimų, o 2024 metais patobulinimų sulaukė ir taisyklės, skirtos paspirtukams ir jų vairuotojams. Neabejotinai svarbiausias pokytis yra tai, kad vairuoti tokią transporto priemonę nebegali jaunesni nei 16 metų asmenys.

Tiesa, asmenys tarp 14 ir 16 metų galės vairuoti el. paspirtuką išklausę specialų mokymo kursą ir turintys mokyklos išduotą pažymėjimą.

Svarbu ir tai, kad nepilnamečiai nuo šiol visada privalo dėvėti šalmą, o suaugusiems šalmas būtinas tada, kai važiuojama važiuojamąja kelio dalimi. Tiesa, „Topo centro“ specialistai rekomenduoja dėvėti šalmą visiems ir visada.

Na, o visiems vienodai galioja tai, kad važiuoti elektriniu paspirtuku galima tik dviračių takais, pėsčiųjų ir dviračių takais ar dviračių juostomis, o kur tokio kelio nėra – kelkraščiu. Tai reiškia, kad šaligatviu arba važiuojamąja dalimi leidžiama važiuoti tik tuo atveju, kai nėra geresnio pasirinkimo.

Taip pat uždrausta šiomis transporto priemonėmis važiuoti automagistralėmis, greitkeliais, vežti keleivius, kirsti kelią tam nepritaikytose vietose, o per pėsčiųjų perėjas nuo šiol savo elektrinius paspirtukus teks vesti lygiai taip pat, kaip ir dviračius.

Galiausiai, el. paspirtukams neleidžiama transportuoti jokių krovinių, kurie potencialiai trukdytų vairuoti. Taip pat negalima vilkti jokių kitų transporto priemonę ar būti velkamiems.

 

Baudos už elektrinių paspirtukų taisyklių pažeidimus

 

Kaip ir vairuojant automobilį ar bet kokią kitą transporto priemonę, baudos už elektrinių paspirtukų taisyklių pažeidimus priklauso nuo paties pažeidimo. Bene dažniausias pažeidimas yra važiavimas paspirtuku dviese – tokiu atveju gresia administracinė bauda nuo 20 iki 40 eurų.

Važiuojant šia transporto priemone apsvaigus (kuomet kraujyje yra daugiau nei 0,4 promilės alkoholio), taikoma bauda nuo 80 iki 150 eurų, tiesa, esant didesniam alkoholio kiekiui kraujyje, bauda gali būti ir didesnė.

 

Ar reikalingas draudimas naudojant elektrinį paspirtuką?

 

Naudojant elektrinį paspirtuką gali būti reikalingas dviejų tipų draudimas. Visų pirma, jeigu jūsų el. paspirtuko maksimalus greitis viršija 25 km/h arba jo svoris – virš 25 kg (ir greitis – virš 14 km/h), tokiu atveju, būtina įsigyti ir privalomąjį civilinės atsakomybės draudimą, nors tokios transporto priemonės registruoti ir nereikia.

Draudimo elektriniams paspirtukams kaina priklauso nuo jūsų draudimo istorijos, tačiau vairavimo stažas draudimo kainai, kaip draudžiant įprastą transporto priemonę, įtakos neturės.

„Topo centro“ specialistai taip pat pataria turėti ir sveikatos draudimą – važiuojant elektriniu paspirtuku, gali nutikti visko, todėl papildomas draudimas tikrai nepakenks ir gali būti naudingas įvykus nelaimei.

 

Kaip elgtis avarijos atveju naudojant elektrinį paspirtuką?

 

Nelaimingi įvykiai nutikti gali kiekvienam, tad net ir vairuodami elektrinį paspirtuką turite žinoti ką daryti, įvykus avarijai.

Jeigu eismo įvykio metu nieko nesužalojote ir neapgadinote, galite tiesiog rūpintis savo sveikata ir el. paspirtuko būkle.

Tais atvejais, kuomet avarijoje dalyvavo ir kitos transporto priemonės ar žmonės, bet jums pavyksta sutarti dėl kaltės, teks pildyti eismo įvykio deklaraciją. Na, o tais retais atvejais, kuomet eismo įvykyje rimtai sužaloti žmonės, nėra aiškus įvykio kaltininkas, kokiam nors turtui padaryta žala ar vienas iš įvyko dalyvių yra neblaivus, teks kviesti policijos pareigūnus.

 

Kaip saugiai naudotis elektriniu paspirtuku?

 

Elektrinis paspirtukas yra itin patogi transporto priemonė naudojimui mieste, tačiau saugumas visada turi būti svarbiausias prioritetas.

Kad kelionė būtų saugi, visų pirma, dėvėkite svarbiausias apsaugos priemones: tinkamo dydžio šalmą, kelių ir alkūnių apsaugas. Važiuodami vakare, nepamirškite ir atšvaitų, kad būtumėte geriau matomi.

Prieš pradėdami važiuoti, susipažinkite su jūsų el. paspirtuko valdymu, pavyzdžiui, stabdžiais, visais žibintais ar signalais. Prieš kelionę atlikite greitą patikrinimą, kad įsitikintumėte, kad paspirtuko padangos yra tinkamai pripūstos, stabdžiai veikia ir akumuliatorius yra įkrautas.

Na, o važiuojant, „Topo centro“ specialistai rekomenduoja laikytis šių patarimų:

  • Visada laikykitės elektrinių paspirtukų kelių eismo taisyklių, važiuokite dviračių takais, jei tai yra įmanoma, ir laikykitės paspirtukams pritaikytų greičio apribojimų.
  • Būkite budrūs ir atidūs, stebėkite pėsčiuosius, dviratininkus ir transporto priemones.
  • Venkite išsiblaškymo, pavyzdžiui, ausinių ar mobiliųjų telefonų, ir visada laikykite vairą abejomis rankomis, nebent rodote posūkį.
  • Laikykitės saugaus atstumo nuo kitų eismo dalyvių ir būkite atsargūs, kai važiuojate per kliūtis ar nelygias vietoves.
  • Esant nepalankioms oro sąlygoms, sumažinkite greitį ir būkite itin atsargūs, nes šlapia danga gali sumažinti sukibimą su padangomis.
Comments
Leave your comment
Your email address will not be published
© $yearTemplate UAB „Topo Grupė“