„Apple AirTag“ ir kiti lokaciją nustatantys daiktų ieškikliai bei įrenginiai: ar tai – gera investicija į saugumą?

„Apple AirTag“ ir kiti lokaciją nustatantys daiktų ieškikliai bei įrenginiai: ar tai – gera investicija į saugumą?
Kraunama... 0 view(s)

„Apple AirTag“ ir kiti lokaciją nustatantys daiktų ieškikliai bei įrenginiai: ar tai – gera investicija į saugumą?

Šiuo metu daugiausiai domimasi daiktų ieškikliais

 

Daiktų ieškikliai, tokie kaip Apple AirTag ar Samsung SmartTag gali pagelbėti rasti ne vietoje paliktą kuprinę, ne ten padėtus namų raktus ar toliau nuklydusį augintinį.

 

Tai – nebrangūs, maži ir itin patogūs prietaisai, kurie gali būti įdedami į jiems skirtą pakabuką ir segami prie raktų, augintinių antkaklių ar įvairių kitų daiktų, juos galima dėti ir į savo lagaminus keliaujant ar pan. šie įrenginiai yra maži, tad juos lengva saugiai paslėpti rankinėse ar kuprinėse, pritvirtinti prie viešose erdvėse parkuojamų dviračių ar paspirtukų. Pastebėjus, kad daiktas buvo pamestas ar tiesiog nepavyksta jo rasti, specialioje programėlėje galima pasitikrinti paskutinę fiksuotą ieškiklio buvimo vietą ar net atsekti visą kelionės maršrutą. Na, o paskutinius keliasdešimt metrų ieškiklio vietą galima matyti itin tiksliai dėl naudojamos Bluetooth technologijos.

 

Patogu ir tai, kad šiuose įrenginiuose baterija tarnauja iki 1 metų, todėl nereikia pernelyg dažnai rūpintis baterijos keitimu. Be to, „Apple AirTag“, kaip ir daugelis kitų panašių įrenginių, yra atsparūs vandeniui ir dulkėms. Daiktų ieškikliai bus naudingiausi ten, kur yra didesnė žmonių koncentracija, nes kad informacija iš „AirTag“ ar „SmartTag“ galėtų būti gaunama, reikia, kad aplink būtų žmonių su „Androd“ ar „iOs“ operacinėmis sistemomis.

 

Ar „Apple AirTag“ veikia su „Android“ mobiliaisiais įrenginiais?

 

Apple AirTag“ sklandžiai veikia su „iPhone“, „iPad“ ir „iPod Touch“ įrenginiais, kuriuose įdiegta „iOS 14.5“ arba naujesnė operacinės sistemos versija. Su „Android“ įrenginiais „AirTag“, deja, neveikia, tačiau „Android“ naudotojai gali rinktis „Samsung SmartTag 2“ daiktų ieškiklį, veikiantį praktiškai taip pat ir pasižymintį net kiek ilgesniu baterijos tarnavimo laiku.

 

Ar daiktų ieškikliai tinkami žmonių buvimo vietai nustatyti?

 

Tiek Apple AirTag, tiek Samsung SmartTag 2 yra daiktų ieškikliai, skirti raktams, krepšiams ar kitiems asmeniniams daiktams surasti ir sekti. Žmogaus buvimo vietai nustatyti jie pasitarnaus tuo atveju, jei bus kartu su žmogumi: kuprinėje, rankinėje ar tiesiog kišenėje bei aplink bus žmonių, kurie naudojasi mobiliaisiais telefonais. 

 

Svarbu pastebėti, kad bet kokio sekimo prietaiso naudojimas asmeniui stebėti be jo žinios ir sutikimo yra privatumo pažeidimas ir Lietuvoje (bei daugelyje kitų šalių) būtų neteisėtas. Tuo tarpu norint užtikrinti savo artimųjų saugumą, tokie įrenginiai gali būti naudojami, bet svarbu įsidėmėti, , kad jie naudoja ne GPS, o „Bluetooth“, kas reiškia, kad jeigu aplinkui ieškiklį nėra jokių „Android“ („SmartTag“ atveju) ar „iOS“ (naudojant „AirTag“) mobiliųjų įrenginių, jį rasti bus beveik neįmanoma. Pavyzdžiui: žmogui ar augintiniui pasiklydus miesto gatvėse ar pametus lagaminą sausakimšame oro uoste – juos rasti bus gan lengva, tačiau miške, toli nuo gyvenamųjų zonų – praktiškai neįmanoma.

 

Saugumui užtikrinti yra ir kitų alternatyvų

 

Jeigu „Apple AirTag“ ar „Samsung SmartTag“ įrenginiais domitės būtent dėl savo artimųjų, ypatingai vaikų saugumo, „Topo centro“ specialistai  rekomenduoja labiau tinkama alternatyvą – išmanųjį laikrodį „Gudrutis.

 

„Gudrutis“ dar vadinamas pirmuoju telefonu, nes puikiai atstoja telefoną darželinukams arba pradinių klasių moksleiviams. Naudojantis šiuo išmaniuoju laikrodžiu tėvai gali paskambinti vaikui, o jis – jiems, Super-G Active PRO modelis leidžia skambinti net su vaizdu. Saugumo prideda tai, jog vaikas gali paskambinti tik iš anksto įvestais artimųjų numeriais, nepažįstami negalės susisiekti su Jūsų vaiku. Be to, laikrodis turi specialų SOS mygtuką – jį paspaudus, artimųjų įvestais telefono numeriais išsiunčiamos SOS žinutės su vaiko buvimo vieta. „Gudrutis“ turi GPS imtuvą, tad programėlėje tiksliai matysite vaiko buvimo vietą einamuoju laiku arba galėsite nustatyti saugią zoną už kurios ribų išėjus, tėvai gauna pranešimą. Tai ypač patogu išleidžiant vaiką į kiemą su draugais. Be to,  laikrodis turi ir kitas naudingas funkcijas: žingsnių matavimą, miego kokybės sekimą, o Super-G Active PRO“ modelis  dar ir galimybę pasimatuotį temperatūrą bei patikrinti orų prognozę. Dėvedamas tokį laikrodį, vaikas pasijunti tikru superherojumį.  tad vaikai mielai jį segės visada.

 

Dar viena į saugumą nukreipta alternatyva – išmanieji saugumo švilpukai. Išmanusis švilpukas yra susietas su mobiliuoju įrenginiu, tad ištikus nelaimei užtenka papūsti  švilpuką ar palaikyti nuspaudus specialų mygtuką 2 sekundes ir jis aktyvuos skubius skambučius, žinutes ir elektroninius laiškus jūsų pasirinktiems asmenims su kas kelias minutes atsinaujinančia lokacijos informacija.  Tai populiarus sprendimas senyvo amžiaus žmonėms, kurie gali nešioti švilpuką ant kaklo, o paslydus ar nukritus, papūsti arba paspausti jame mygtuką ir taip pranešti artimiesiems apie nelaimę. Nors, išmanieji švilpukai gan populiarūs ir tarp vaikų bei suaugusių žmonių.

 

 

Na, ir galiausiai „Topo centro“ ekspertai primena, kad SOS skambučio funkciją turi ir daugelis telefonų, įskaitant „iPhone“ ar „Samsung“ mobiliuosius įrenginius. Norėdami SOS skambučius įjungti „Android“ telefone, sekite šias instrukcijas:

- Telefone atidarykite nustatymus.

- Bakstelėkite „Sauga ir avarinės situacijos. Skubios pagalbos SOS.“

- Apačioje dešinėje bakstelėkite „Pradėti nustatymą“.

- Norėdami nustatyti pagalbos tarnybų numerį, bakstelėkite „Pradėti“.

- Bakstelėkite „Atlikta“.

 

„iPhone“ telefonuose ši funkcija yra įjungta iš anksto. „iPhone 8“ ar naujesniuose modeliuose tiesiog paspauskite ir palaikykite įjungimo/išjungimo mygtuką ir vieną iš garsumo mygtukų, kol pasirodys SOS ekranas. Jei įjungta funkcija „Auto Call“ (galima nustatyti nustatymuose), pagalbos skambutis bus inicijuojamas automatiškai, pasibaigus atgaliniam skaičiavimui. Be to, jūsų „iPhone“ automatiškai nusiųs jūsų buvimo vietą nurodytiems skubios pagalbos kontaktams, jei juos nustatėte „Health“ programėlėje.

 

Būkite saugūs!

„Topo centro“ ekspertai

Comments
Leave your comment
Your email address will not be published
© $yearTemplate UAB „Topo Grupė“