5 keisčiausios Kalėdų tradicijos pasaulyje

5 keisčiausios Kalėdų tradicijos pasaulyje
Kraunama... 0 view(s)

5 keisčiausios Kalėdų tradicijos pasaulyje

Islandijos katinas, „valgantis vaikus“

 

Pradėkime nuo Islandijos Kalėdų katino. Ši milžiniška pabaisa Kalėdų išvakarėse snieguotomis apylinkėmis slankioja po apylinkes ir ieško žmonių, kurie yra labai darbštūs arba labai tingūs. Darbštūs žmonės katino yra apdovanojami naujais drabužiais, jei jums nepasiseks ir būsite vienas iš tinginių, šis katinas jus praris kaip gardų užkandį. Vienintelis būdas išvengti šio likimo – sunkiai dirbti. Galbūt todėl žmonės Islandijoje yra tokie darbštūs ir aktyvūs.

 

Kaip užtikrinti savo paties aktyvumą? Paprasta – tai pasiekti padės išmanusis laikrodis arba apyrankė. Šie įrenginiai šiais laikais kainuoja vos nuo kelių dešimčių eurų ir puikiai skaičiuoja žingsnius bei sudegintas kalorijas, tačiau taip pat panašu, kad toks prietaisas gali puikiai apsaugoti nuo piktojo Islandijos katino.

 

Švedijos Jevlės ožka, kurią kasmet kas nors padega

 

Tęsiant gyvūnų temą, kasmet nuo 1966 m. Jevlės mieste pirmąją Advento dieną pastatoma didžiulė šiaudinė ožka. Įdomu tai, kad kasmet ją bandoma sudeginti. Sunku pasakyti, ar tai tradicijos dalis, nors galbūt iš dalies ir taip – ožka jau buvo sudeginta dešimtis kartų, nepaisant visų saugumo priemonių. Kartais tai daro turistai, o visai neseniai vieną kartą tai padarė vietiniai, persirengę Kalėdų Seneliu ir meduoliniu žmogeliuku. Nors tai jau tapo tradicijos dalimi, teoriškai tai vis dar yra nelegalu, padegėjai visada ieškomi, o jeigu randami – jie sulaikomi. Teoriškai ši ožka yra kalėdinių dovanų nešėja, šalyje atsiradusi anksčiau už Kalėdų senelį. Tik štai ožkai niekaip nepavyksta išgyventi.

 

„Topo centro“ specialistai pastebi, kad kartais panašūs vandalizmo atvejai įvyksta ir Lietuvoje – nors šiaudinių ožkų niekas nedegina, kartais iš kiemo pavagiamos eglutės ar žaislai nuo jų, o kai kuriais atvejais gali nukentėti ir kiti papuošimai. Geriausias būdas nuo to apsisaugoti – belaidės saugos kameros, kurios galėtų būti montuojamos ir lauke.

 

Katalonijos figūrėlės, kurios primena apie tai, kad visi mes – žmonės

 

Neabejotinai viena iš keisčiausių pasaulio Kalėdų šventimo tradicijų ir dekoracijų priklauso Ispanijos regionui, Katalonijai. Ten itin populiari dekoracija – nedidelės statulėlės nuleistomis kelnėmis, kurios vaizduoja besituštinantį žmogų. Šios tradicijos kilmė ir prasmė neaiški, tačiau kai kurie sako, kad tai simbolizuoja vaisingumą, sėkmę arba nuolankumą. Statulėlė dažna vaizduojama kaip valstietis, tačiau šiais laikais galima rasti įžymybių, politikų ir net superherojų versijų.

 

Kalbant apie buvimą žmonėmis, jeigu ieškote dovanos būtent sau (kitiems tokį daiktą dovanoti būtų kiek keista), „Topo centro“ ekspertai ypač smarkiai rekomenduoja išmanųjį tualeto dangtį. Jie yra itin populiarūs Azijoje ir kiekvienas, ten pabuvęs, dažnai pasvajoja apie tokį prietaisą savo namuose. Nepriklausomai nuo to, ar esate buvę Azijoje ar ne, galite net neabejoti, kad šitoks įrenginys pakeistų jūsų gyvenimą ir tai gali tapti puikia dovana sau.

 

Austrija turi savo piktąjį Kalėdų Senelį

 

Austrijos ir kitų Alpių regionų Krampusas yra piktasis Kalėdų Senelio atitikmuo. Šis raguotas žvėris baudžia neklaužadas vaikus plakdamas juos beržo šakomis, kišdamas į maišą ir tempdamas į pragarą. Gruodžio 5 d., naktį prieš Mikalojaus dieną, jauni vyrai persirengia šiuo neįprastu veikėju ir klajoja gatvėmis, gąsdindami žmones varpeliais.

 

Krampuso Lietuvoje neturime, tačiau padėti prižiūrėti vaikus neabejotinai gali išmanieji laikrodžiai „Gudrutis“, leidžiantys susiskambinti su savo vaikais bet kuriuo metu, stebėti jų lokaciją, o patiems vaikams – matyti laiką, žaisti žaidimus ir t. t.

 

Vokiškas kalėdinis agurkas

 

Tai – neįprastas stiklinis agurko formos papuošalas, kuris paslepiamas kur nors ant Kalėdų eglutės. Pirmasis jį Kalėdų rytą radęs vaikas gauna papildomą dovaną arba ypatingą privilegiją. Tačiau ši tradicija gali būti visai ne vokiška, o veikiau amerikiečių išradimas, atsiradęs dėl nesusipratimo arba dėl rinkodaros triuko. Tad paprastai tai laikoma Amerikos vokiečių tradicija, kuri skamba be galo keistai, nors visai išmaniai. Lietuvoje ją taip pat galite atkartoti pasirinkę nebūtinai agurką, tačiau bet kokį kitą kiek mažiau įprastą eglutės papuošimą.

Comments
Leave your comment
Your email address will not be published
© $yearTemplate UAB „Topo Grupė“